Wednesday, May 29, 2013

Νότης, Πλούταρχος, φιλότιμο και μια κοινωνία δούλων

Να θες να αγιάσεις και να μη μπορείς είναι η κατάσταση αναγνωστάρα μου. Εκεί που λες να ηρεμήσεις και να πέσεις με τα μούτρα στη δουλειά (ναι, ναι έχουμε ακόμα από δαύτην) ξαφνικά σου εμφανίζεται ο Νότης ο Σφακιανάκης και αρχίζει να πετάει τη μία μπαρούφα πίσω από την άλλη. Βγαίνει που λες στον...


Μπογδάνο και ξεκινά το παραλήρημά του με κορυφαία ατάκα πως ο Παρθενώνας δεν μπορεί να είναι ανθρώπινο δημιούργημα και τον έφτιαξαν εξωγήινοι (!!!). Ρε συ, μήπως είναι τρελός; Μήπως τα χει χαμένα; Ήταν, για να καταλάβεις, σαν να βλέπεις τον Δημοσθένη Λιακόπουλο πιο αδύνατο, με μουσάκι και τσίχλα. 

Αλλά δεν είναι ο μόνος "καλλιτέχνης" που έχει... περίεργες απόψεις. Τη σκυτάλη από τον Notis πήρε ο Γιάννης Πλούταρχος, ο οποίος εμφανίστηκε απογοητευμένος από τη σημερινή κατάσταση και δεν δίστασε να δηλώσει ότι θα ψήφιζε και την συστημική Χρυσή Αυγή αρκεί να καθαρίσει ο τόπος. Τώρα πώς περιμένεις να καθαρίσει κάτι ο βόθρος είναι αλλουνού παπά ευαγγέλιο. Εγώ πάντως δεν θα ήμουν και αρκετά αισιόδοξος για το αποτέλεσμα.

Όπως και να ΄χει αυτά αναγκάζεται να υποστεί ένας λαός που τόσα χρόνια αντί να διαβάζει Πλούταρχο, ακούει Πλούταρχο. Ας κουβαλήσουμε τον σταυρό μας. Κι κάτι μου λέει πως θα είναι αγκυλωτός! 

Και επειδή είμαι απαισιόδοξος ως άνθρωπος δυστυχώς πιστεύω πως αυτό δεν θα αλλάξει. Γιατί δεν είμαστε λαός. Είμαστε μάζα. Και θα παραμείνουμε μάζα. Μια κοινωνία δούλων που δεν πρόκειται ποτέ να σηκώσει κεφάλι. Δεν ξέρω αν φταίει ο νεοέλληνας ή η Ελλάδα αλλά σε αυτό το όμορφο χωριό έχουμε μπολιαστεί με την φιλοσοφία να είμαστε οι σερβιτόροι της Ευρώπης. Δήθεν έξυπνοι, δήθεν τρελοί, δήθεν γλεντζέδες. Δήθεν, δήθεν, δήθεν. 

Η αλήθεια είναι πως το μόνο χαρακτηριστικό που μας διέκρινε ως Έλληνες ήταν το φιλότιμό μας. Πάει το χάσαμε κι αυτό, χάνοντας μαζί και την ανθρωπιά μας. Και εκεί βασίζονται κατά κύριο λόγο οι κοινωνίες που θέλουν και μπορούν να προοδεύουν. Αλλιώς θα παραμείνεις σκουπιδότοπος. Και αργά ή γρήγορα θα γίνεις και εσύ σκουπίδι. 

ΥΓ: Η φωτογραφία δεν έχει καμία σχέση με το κείμενο. Απλά είναι μια ωραία εικόνα. Κι αυτή την περίοδο έχουμε μεγάλη ανάγκη από όμορφες εικόνες.

No comments:

Post a Comment