Wednesday, May 22, 2013

Όταν ο Θάνατος γίνεται εμπόριο


Κάποτε ήταν ένας διάσημος νεαρός, ο οποίος είχε αρκετά όνειρα και φιλοδοξίες για την ζωή του. Ήταν όμορφος, τόσο όμορφος που θα μπορούσε να γίνει μοντέλο αλλά εκείνος επέλεξε τον δρόμο της υποκριτικής. Και ενώ, φαινομενικά, όλα πήγαιναν σχεδόν τέλεια στη ζωή του, ένα πρωινό τον βρήκε στο κρεβάτι ενός νοσοκομείου. Τροχαίο είπαν οι δημοσιογράφοι. Κι όντως τροχαίο ήταν. Δεν έφταιγε αλλά αυτό δεν έχει καμία σημασία...


Ότι ήταν να γίνει, έγινε. Ήταν σε άσχημη κατάσταση. Αρκετά άσχημη. Οι γιατροί έκαναν λόγο πως ήταν κλινικά νεκρός. 

Τραγικές φιγούρες οι γονείς και στενοί φίλοι του 25χρονου. Ακόμα πιο τραγικές φιγούρες ορισμένοι βρυκόλακες-δημοσιογράφοι που προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να μάθουν νέα ώστε να πουλήσουν το ρεπορτάζ τους. Αίμα, πουλάει το αίμα διάολε. Και αφού δεν κατάφεραν να μάθουν το οτιδήποτε, έφτιαχναν -αισιόδοξα- σενάρια από το μυαλό τους αλλά για κακή τους τύχη έπεφταν στο κενό (για την ιστορία, ο θείος του παιδιού είχε βαρεθεί να διαψεύδει). 

Αλλά δεν είχαν πει την τελευταία τους λέξη. Είχαν το πάνω χέρι. Ότι και να γινόταν, έμενε στη ζωή ή όχι, θα κατάφερναν να πουλήσουν το "προϊόν" τους. "Όλα είναι θέμα χρόνου", σκέφτηκαν. Διάστημα που κράτησε γύρω στους δύο μήνες. Τόσο άντεξε το παλικάρι. Έχασε τη μάχη με τον θάνατο όπως αναμένεται να την χάσουμε όλοι μας. Ηθοποιοί, πολιτικοί, δικηγόροι, μηχανικοί, δημοσιογράφοι κλπ. Ακόμα και οι βρυκόλακες - δημοσιογράφοι. Εκείνοι που μετά τον χαμό του παιδιού δεν άργησαν ούτε λεπτό να βγάλουν τα ρεπορτάζ τους, τα σχόλιά τους, τα βίντεό τους, τις φωτογραφίες τους και να χύσουν τα κροκοδείλια δάκρυά τους. 

Αλλά δεν είναι μόνο εκείνοι. Όπως ήταν αναμενόμενο στα social media έγινε ο κακός χαμός. Rip, συλληπητήρια, κλάματα και λοιπές γραφικότητες από άτομα που πόσταραν ένα status ή tweet μόνο και μόνο για μια επιβεβαίωση. Αλλά αυτό δεν ήταν τίποτα μπροστά στους "εξυπνάκηδες". Ποιοι είναι αυτοί; Μα φυσικά ορισμένοι τύποι που θέλοντας να διαχωρίσουν τον εαυτό τους από τη μάζα έγραψαν το πετυχημένο "Εντάξει και άλλοι έχουν πεθάνει, δεν είναι ανάγκη να μας τα πρήζετε με το παλικάρι" ή "Καθημερινά χάνονται αθώες ψυχές αλλά δεν γράφετε τίποτα". Βέβαια τους ήταν αρκετά δύσκολο να βουλώσουν το στόμα τους και να μην πάρουν θέση στο συγκεκριμένο ζήτημα. Αλλά ο Έλληνας έτσι είναι. Χρόνια τώρα ξέρει τα πάντα. Ξέρει τι πρέπει να ψηφίσει, ξέρει τι πρέπει να πει, ξέρει πότε πρέπει να αντιδράσει, ξέρει τι μουσική να ακούσει, ξέρει πως να διασκεδάσει, ξέρει, ξέρει, ξέρει, γι αυτό και χρεοκόπησε. Και για την χρεοκοπία ξέρει τι κάνει. Δεν φταίει εκείνος, οι άλλοι φταίνε.

Η αλήθεια είναι πως η πραγματικότητα είναι αρκετά σκληρή και μας δείχνει καθημερινά το άσχημο πρόσωπό της. Ο ήρωας της ιστορίας μας αποχαιρέτησε νωρίς γιατί "έτσι είναι η ζωή". Μια ζωή που θα είναι αρκετά διαφορετική για τους γονείς και τους στενούς συγγενείς του παιδιού. Κουράγιο και δύναμη σε αυτούς τους ανθρώπους. Κανείς δεν μπορεί να καταλάβει τον πόνο τους. 

Ο Τόμας θα την έχει βρει ήδη την άκρη του.

1 comment:

  1. Εκπληκτικό άρθρο (για άλλη μια φορά). Re-Blog http://thepartiesover.blogspot.gr/2013/05/blog-post_6937.html

    ReplyDelete