Monday, July 1, 2013

Ποιες επιλογές; Τα πάντα είναι θέμα σπέρματος!

Διαβάζω αρκετά συχνά αμπελοφιλοσοφίες τύπου "Σε αυτή τη ζωή είμαστε οι επιλογές μας", "οι επιλογές μας είναι που καθορίζουν το θέατρο της ζωής μας" και κάτι τέτοιες αηδίες. Ναι, είσαι η επιλογή σου αγαπητή μου, αλλά από τη στιγμή που έχεις το δικαίωμα να επιλέξεις και να καθορίσεις της ζωή σου. Αλλά κάπου αλλού όμως, αρκετά χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από σένα, τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά. Η ζωή τους δεν καθορίζεται από τους ίδιους αλλά το παρόν και το μέλλον τους είναι ήδη προκαθορισμένο...


Για παράδειγμα ένα παιδί που γεννιέται στην Αφρική και αργοπεθαίνει χωρίς πόσιμο νερό και φαγητό, την ώρα που το τρώνε οι μύγες, δεν έχει τη πολυτέλεια να διαλέξει ανάμεσα στην εξαθλίωση και τα πλούτη. Ούτε έχει το δικαίωμα να κάνει όνειρα για μια καλύτερη ζωή. Απλά ζει μέσα στη λάσπη, αναπνέει τη βρώμα και μαθαίνει να ζει και να πεθαίνει από αυτή. Την ίδια ώρα που εσύ έχεις την επιλογή να πιεις νερό ή να μη πιεις, να πας για καφέ ή να μη πας, να σπουδάσεις ή όχι και να ζήσεις έτσι όπως ακριβώς ονειρεύεσαι.

Όπως επίσης ένα παιδί που γεννιέται χωρίς χέρια ή πόδια, χωρίς όραση, χωρίς ακοή, χωρίς, χωρίς, χωρίς.. δεν έχει τη πολυτέλεια να καθορίσει τη μοίρα του διότι ήδη κάποιος άλλος του έχει δημιουργήσει το πεπρωμένο. Και μη νομίζεις. Ακόμα και εσύ που πιστεύεις ότι ζεις τη δική σου ζωή, μπορεί κάποτε να κοιταχτείς στον καθρέφτη και να πέσεις από τα σύννεφα με αυτό που θα αντικρίσεις. Γιατί όπως έχει γράψει και ο Oscar Wilde: "Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι άλλοι άνθρωποι. Οι σκέψεις τους είναι οι απόψεις κάποιου άλλου, η ζωή τους μια μίμηση, τα πάθη τους ένα ρητό"

Εν κατακλείδι τα πάντα σε αυτή τη ζωή δεν είναι θέμα επιλογών αλλά θέμα σπέρματος. Γιατί αν εγώ ήμουν γιος ενός δισεκατομμυριούχου δεν θα ξυπνούσα στις 7 το πρωί να πάω για δουλειά και να είμαι ευγνώμων γι' αυτό. Ούτε θα έγραφα αυτό το ηλίθιο κείμενο. Αλλά πιθανότατα θα έπινα κοκτέιλ σε ένα κότερο συντροφιά με 4-5 μοντέλα. Την ώρα που εσύ θα σκεφτόσουν τις επιλογές σου. 

ΥΓ: Αν ακόμα δεν σε έπεισα, σκέψου απλά πως ο Nicolas Cage έχει πάρει Όσκαρ μόνο και μόνο επειδή είναι ανιψιός του Φράνσις Κόπολα. Διαφορετικά ούτε σε σειρά του Γιάννη Δαλιανίδη δεν τον έβλεπα να παίζει

No comments:

Post a Comment