Thursday, September 5, 2013

Σεπτέμβριος, μελαγχολία και η μαγεία της γραφής

Ξεκινάω να γράψω ένα κείμενο το οποίο δεν ξέρω που θα καταλήξει. Μάλλον στα σκουπίδια. Εξάλλου δεν το γράφω για εσάς αλλά για μένα. Σεπτέμβριος που λες! Άλλοι μελαγχολούν, άλλοι χαίρονται, άλλοι χαίρονται που μελαγχολούν και αρκετοί μελαγχολούν που χαίρονται οι άλλοι. Προσωπικά είμαι αδιάφορος. Ντάξει λίγο μπαίνω στο κλίμα επειδή είμαι και Ιχθείς (αν δεν είσαι Ιχθείς, Καρκίνος, Σκορπιός μη μπεις στο κόπο να μου στείλεις, δεν ταιριάζουμε) αλλά η καθημερινότητα μου καταστρέφει το όνειρο και με ρίχνει στην πραγματικότητα...


Η καθημερινότητα με το πρωινό ξύπνημα, το γρήγορο μπάνιο, το αγχωμένο πρωινό και τα μάτια καρφωμένα στο ρολόι για να προλάβουμε να είμαστε στην ώρα μας. Κι όλα αυτά γιατί; Δεν έχω καταλάβει ακόμα αλλά κάποτε ελπίζω να σου απαντήσω. Ίσως φταίει η διαφορά πολιτισμού και ο τρόπος που βλέπουμε τα πράγματα και εν γένει τη ζωή μας. Θες να γίνω πιο συγκεκριμένος; Εμείς εδώ στην Δύση έχουμε το χρόνο σαν τον Κρόνο που τρώει τα παιδιά του. Κάθε παιδί ένα γεγονός και πατέρας του ο Κρόνος. Μέσα στον καταιγισμό πληροφοριών και τον χρόνο να σημαίνει χρήμα, που να βρεις εκείνο τον προσωπικό χρόνο ώστε να σκεφτείς, να χαρείς και να πενθήσεις για όλα αυτά που έχασες και σε συνδέουν με το παρελθόν.

Ωστόσο, κάπου αλλού (χρονικά ή τοπικά) τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά. Σημασία δεν έχουν το παρόν και το μέλλον, αλλά το παρελθόν. Η μνήμη και η ανάμνηση. Από την ημέρα που το μωρό θα ξεφύγει από τη μήτρα της μάνας του και τον πρώτο θηλασμό, έως την ενηλικίωσή του και τον θάνατο. Όλα αυτά είναι μια αλυσίδα. Μια αλληλουχία γεγονότων που συνοδεύονται από έναν αποχαιρετισμό. Βουβό, όπως συμβαίνει με όλους τους αληθινούς αποχαιρετισμούς, χωρίς φανφάρες και κροκοδείλια δάκρυα.

Κάτι τέτοιες στιγμές ανακαλύπτω την μαγεία της γραφής. Το τελετουργικό της. Τελικώς είναι η ίδια η μούσα, η μάντισσα, η πόρνη  και η ιέρεια. Μέσω της γραφής και την έξη μαζί της, ανοίγονται νέοι ορίζοντες. Τα πέπλα ανασηκώνονται και η ματιά μας είναι ευθυτενής πια.

ΥΓ: Α και που 'σαι. Τον Αύγουστο που μου χρωστάς, τον ξέχασες.


No comments:

Post a Comment